kennisbank

Kun je over oude voegen heen voegen?

kennisbank-1

Het onderhouden van de voegen in je gevel is essentieel voor de structurele integriteit en esthetische uitstraling van je woning. Een veelgestelde vraag bij het onderhouden of renoveren van een gevel is of je over oude voegen heen kunt voegen. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van de bestaande voegen en het gewenste eindresultaat.

De staat van de oude voegen

Voordat je besluit om over de oude voegen heen te voegen, is het belangrijk om de huidige staat van de voegen te beoordelen. Als de voegen in slechte staat zijn – bijvoorbeeld gebarsten, afbrokkelend of zwaar beschadigd – zal het overslaan van de voorbereidende stappen zoals het verwijderen van de oude voegen resulteren in een minder duurzaam en minder esthetisch resultaat. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de oude voegen eerst te verwijderen.

kennisbank-7
kennisbank-8

Het proces van voegvernieuwing

Stap 1: Verwijderen van oude voegen

Het verwijderen van oude voegen, ook wel uithakken of uitslijpen genoemd, is een cruciale eerste stap. Dit proces zorgt ervoor dat de nieuwe voeg optimaal kan hechten aan de onderliggende bakstenen. Bij het verwijderen van de voegen wordt het beschadigde materiaal uitgehakt tot aan de specie, wat de basis vormt voor de nieuwe voegen. Deze stap is van groot belang om toekomstige problemen zoals vochtinfiltratie te voorkomen.

Stap 2: Schoonmaken van de voegen

Na het verwijderen van de oude voegen is het belangrijk om de voegen schoon te maken. Dit kan door middel van borstelen of het gebruik van perslucht om al het stof en vuil te verwijderen. Een schone ondergrond is essentieel voor de hechting van de nieuwe voeg.

Stap 3: Aanbrengen van de nieuwe voeg

Nu de voegen zijn voorbereid, kan het nieuwe voegwerk worden aangebracht. Hierbij is het belangrijk om de juiste materialen en technieken te gebruiken om een duurzaam resultaat te garanderen. Het gebruik van hoogwaardige voegmortel en de juiste applicatietechnieken zorgt ervoor dat de nieuwe voeg stevig en waterdicht is.

Voordelen van correct voegwerk

Duurzaamheid

Het correct verwijderen en opnieuw voegen van oude voegen verlengt de levensduur van je gevel aanzienlijk. Door de oude, beschadigde voegen te verwijderen, voorkom je dat vocht en vuil de gevel kunnen binnendringen, wat leidt tot verdere beschadigingen.

Esthetiek

Nieuw voegwerk kan de uitstraling van je gevel drastisch verbeteren. Het geeft een frisse en nette uitstraling aan je woning, wat ook de waarde van je huis kan verhogen.

Bescherming

Nieuwe voegen beschermen je gevel tegen de elementen, zoals regen, wind en vorst. Dit voorkomt dat vocht in de muur trekt, wat schimmel- en vochtschade kan veroorzaken.

Wanneer overvoegen mogelijk is

In sommige gevallen, wanneer de bestaande voegen nog in redelijke staat zijn en slechts oppervlakkig beschadigd, kan overvoegen een tijdelijke oplossing bieden. Echter, dit moet gezien worden als een korte termijn oplossing en niet als een vervanging voor volledige renovatie. Het overslaan van de voorbereidende stappen kan leiden tot onvoldoende hechting van de nieuwe voeg en uiteindelijk tot een kortere levensduur van het voegwerk.

Conclusie

Hoewel het mogelijk is om in bepaalde situaties over oude voegen heen te voegen, is dit meestal niet de beste oplossing voor duurzame en esthetische resultaten. Het zorgvuldig verwijderen van oude voegen, schoonmaken van de ondergrond en vervolgens aanbrengen van nieuwe voegmortel zorgt voor een stevig, waterdicht en mooi afgewerkt resultaat. Voor een grondige renovatie en duurzaam voegwerk is het raadzaam om de stappen van voegvernieuwing te volgen zoals beschreven door experts en vakmensen in de gevelrenovatiebranche.

Mocht je meer willen weten over de diensten voor voegwerk of advies nodig hebben, neem dan contact op met Bargas Voegwerken. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met al je voeg- en gevelrenovatiebehoeften.

CONTACT

Neem vrijblijvend contact op voor vragen of een offerte op maat